Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Budowa hali magazynowej firmy Wavin

15.07.2015

Wavin Polska S.A., firma produkująca systemy instalacyjne z tworzyw sztucznych, rozpoczęła inwestycję związaną z budową hali magazynowej. Obiekt o powierzchni 1750 m2 powstał na terenie istniejącego zakładu inwestora w Buku.

Do kompetencji firmy Amwin w realizowanej inwestycji należy przeprowadzenie całego procesu inwestycyjnego polegającego na kompleksowym wybudowaniu i oddaniu do użytkowania obiektu.

Nowa inwestycja swoim zakresem obejmuje przygotowanie projektu wykonawczego oraz kompleksowe wykonanie hali magazynowej. Obiekt powstał na terenie istniejącego zakładu, co wymagało od firmy Amwin dostosowania się do przepisów BHP panujących wewnątrz zakładu inwestora. W celu maksymalnego wykorzystanie potencjału nieruchomości gruntowej, w obiekcie została zaprojektowana ściana oddzielenia ppoż., co umożliwiło zmniejszenie odległości budynku od istniejącej zabudowy i zwiększenie powierzchni hali magazynowej. Hala zostanie wykonana w technologii szkieletowej, której konstrukcję nośną stanowią stalowe ramy.

 

 

Z uwagi na wysokie obciążenie ogniowe składowanych materiałów – do 17 tys. MJ, została zaprojektowana instalacja tryskaczowa oraz klapy oddymiające. Dodatkowo w celu zwiększenia parametrów ognioochronnych obudowa hali zostanie wykonana w technologii płyty warstwowej wypełnionej rdzeniem z wełny mineralnej.

Realizowana hala to druga inwestycja Amwin dla firmy Wavin w Buku. W 2011 r. Amwin zaprojektował i wybudował halę magazynową wysokiego składowania w technologii konstrukcji stalowej oraz obudowy lekkiej. W hali o rozpiętości 40 m i wysokości 12 m, Amwin dostarczył i zamontował nowoczesne regały wysokiego składowania, co umożliwiło uzyskanie 6714 pozycji paletowych. Zachowanie spójności wizualnej z systemem identyfikacyjnym firmy Wavin, jak również nawiązanie do architektury istniejącego już obiektu były istotnymi czynnikami dla inwestora, dlatego w górnej części hali zaprojektowano dwa pasy w kolorze niebieskim, które kolorystyką nawiązują do logotypu firmy Wavin. Nowy obiekt został wykonany przy wykorzystaniu sprawdzonych rozwiązań Qamwin, które zapewnią szczelność oraz estetykę.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube