Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Innowacyjny budynek Reynaers w Duffel

19.02.2018

Architektura nowego budynku Experience Center w głównej siedzibie Reynaers w Duffel jest spójna z jego funkcją.

Od 2015 do 2017 roku firma Reynaers zainwestowała około 25 mln euro w rozbudowę i przebudowę Campusu Reynaers, swojej głównej siedziby w Duffel. Powiększono między innymi magazyny, zmodernizowano dział izolacji, szkoleniowy oraz ośrodek automatyzacji. Stworzono również nowoczesny budynek Experience Center (budowa zakończona w 2017 r.), w którym mieszczą się audytorium oraz nowoczesne, multimedialne sale ekspozycyjne, a także biura. To tutaj działa AVALON, pokój rzeczywistości wirtualnej, który umożliwia spacer po projektach architektonicznych w trójwymiarowej przestrzeni.

Architekci z pracowni Jaspers-Eyers Architects otrzymali zadanie stworzenia komfortowej przestrzeni dla pracowników i gości firmy Reynaers, a także budynku oszczędnego w utrzymaniu i przyjaznego środowisku. Experience Center ma 3,5 tys. m² powierzchni i cztery poziomy – dwa wyższe zajmują biura, niżej jest przestrzeń ekspozycyjna i szkoleniowa.

 

 

Fasada frontowa, od strony ulicy, ma charakterystyczną trójwymiarową strukturę – przypomina okno wystawowe, prezentujące różne rozwiązania firmy Reynaers. Tylna fasada wygląda zupełnie inaczej. Ogromne transparentne przeszklenia otwierają wysoki na dwie kondygnacje hol wejściowy na zewnętrzną przestrzeń i wprowadzają światło do wnętrz.

Architekci tworzyli swoją koncepcję w oparciu o możliwości, które dają profile aluminiowe Reynaers. Dzięki innowacjom belgijskiej firmy realne było stworzenie bardzo dużych przeszkleń z niemal niewidoczną konstrukcją i zróżnicowanej, niebanalnej fasady frontowej. W swoim projekcie Jaspers-Eyers zastosowali system CW 60-SC, wykorzystano również system CW 86-EF/SG, czyli fasadę elementową z prefabrykowanych modułów. Od tyłu budynku umieszczono między innymi przesuwne okna tarasowe Hi-Finity. Przed nadmiarem słońca chroni system BS 100.

 

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube