Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Modernizacja kamienicy Oppenheimów we Wrocławiu

28.09.2018

Kamienica Oppenheimów na wrocławskim Placu Solnym odzyskała pełną świetność. Kamienica jako jedna z nielicznych, w niemal nienaruszonym stanie przetrwała bombardowania. Opuszczone przez lata pomieszczenia ponownie będą tętnić życiem.

Projekt modernizacji, przebudowy i rozbudowy zabytkowej kamienicy został wykonany przez biuro architektoniczne J. Mayer H. z Berlina. Realizacja została przeprowadzona w ścisłej współpracy z niemieckimi i polskimi restauratorami oraz organizacjami zajmującymi się ochroną zabytków.

Zabytkowy budynek pochodzący z XIII w. przeszedł kompleksową renowację i rewitalizację – prace trwały pięć lat. W efekcie uzyskano w pełni funkcjonalną przestrzeń, w której harmonijnie łączą się barokowe polichromie z ultranowoczesnymi przeszkleniami. Ta realizacja wyznacza kierunek przedsięwzięciom renowacyjnym w Polsce i stanowi wzór praktyk konserwatorskich.

 

 

Odrestaurowana z największą starannością kamienica jest siedzibą Fundacji OP ENHEIM propagującej kulturę polsko-niemiecką. Zajmowana przez nią przestrzeń obejmuje galerię sztuki na pierwszym piętrze oraz przepiękne poddasze z tarasem i widokiem na dachy budynków Starego Miasta. W kameralnej Sali Herz odbywać się będą spotkania kulturalne, panele dyskusyjne oraz kameralne koncerty. Wewnątrz historycznego Domu Oppenheimów znajdują się również biura partnerskie, mieszkanie dla artystów–rezydentów oraz lokalne gastronomiczne.

 

 

W trakcie prac renowacyjnych i rewitalizacyjnych podniesiono standard użytkowy budynku. Ciągi komunikacyjne zostały wyposażone w subtelne, przezroczyste balustrady. Na szczególną uwagę zasługuje szklany, zewnętrzny taras na dachu kamienicy, z którego rozciąga się widok na wszystkie budynki położone na wrocławskim rynku. Zakład Saint-Gobain Glassolutions w Pruszkowie pomógł zrealizować projekt, dostarczając duże szklane formatki podłogowe LITE-FLOOR. Efekt niczym nieograniczonej przestrzeni został uzyskany. Szklana podłoga wykonana z bezpiecznego, transparentnego szkła to nowoczesne i piękne rozwiązanie. Szklana podłoga umożliwia także dotarcie do wnętrza większej ilości światła dziennego oraz pozwala podejrzeć życie we wnętrzu.

Realizacja z firmą KER+IIIMR.

 

Źródło: Saint-Gobain Building Glass Polska

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube