Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Nowe Kolibki - osiedle w stylu slow life

20.08.2019

W cichym, zielonym zakątku Gdyni powstaje osiedle Nowe Kolibki. Według założeń projektantów ma to być nowoczesna, spokojna i otwarta na przyrodę enklawa mieszkalna.

 

Nowe Kolibki to według projektantów osiedle typu slow life, które powinno sprzyjać spokojnemu, zrównoważonemu życiu, dawać wytchnienie i pomagać w osiągnięciu równowagi w codziennym życiu. Nie bez znaczenia jest też umiejętne połączenie w projekcie nowoczesnych rozwiązań z krajobrazem naturalnym. Dodatkowo niemal na całym obszarze osiedla będzie wyłączony ruch samochodowy.

 

Fot. Tom Kurek

Projekt Nowe Kolibki

Budynki usytuowano w taki sposób, aby wykształcić przestrzenne wnętrza urbanistyczne i w jak największym stopniu otworzyć się na istniejącą i projektowaną zieleń. Zabudowa jest stosunkowo zwarta przy ulicy i "rozluźnia się" w kierunku lasu. Całość założenia nałożono na dwa przecinające się ciągi piesze - główny ciąg łączący wejście od ul. Bernadowskiej w stronę istniejącej drogi do lasu oraz ciąg łączący wszystkie wnętrza urbanistyczne osiedla, na końcach którego zaplanowano boisko, kort tenisowy oraz dwa place zabaw.

 

Fot. Tom Kurek

 

Znaczne różnice wysokości występujące na działce potraktowano jako atut i wykształcono swoiste „płyty tektoniczne”, na styku których, jak w naturze, wyzwala się energia osiedla i dzieją się najciekawsze rzeczy. A więc jest tu budynek fitnessu, skarpy porośnięte zielenią i kaskady wodne. Budynek strefy fitness zaprojektowano na styku o dużej różnicy wysokości, sytuując go jednocześnie na przecięciu dwóch głównych osi kompozycyjnych osiedla – w jego sercu. Taka lokalizacja również jest korzystna ze względu na bliskość wszystkich budynków.

 

W projekcie Nowe Kolibki zastosowano gradację prywatności przestrzeni: od własnego mieszkania i ogródka, poprzez wspólne z sąsiednimi budynkami podwórka, aż do miejsc zorientowanych na życie całego osiedla. Nadaje to przestrzeni warstwowość, która obca jest wielu nowoczesnym założeniom.

 

Fot. Tom Kurek

 

W ciągach pieszych są liczne mini placyki, elementy decku, miejsca do siedzenia i mała architektura (nowoczesne lampy, siedziska, stojaki na rowery). Wprowadzono zbiorniki wodne z kaskadami wykorzystującymi różnice rzędnych terenowych.

 

Zobacz też: Mieszkania Nowe Orłowo

 

Bardzo ważna w projekcie jest zieleń – zarówno ta istniejąca jak i projektowana. Zadbano o maksymalne zachowanie istniejącego drzewostanu (wzdłuż granicy działki oraz w skupisku w środku działki) i zaplanowano niekolidujące z projektowaną zabudową nasadzenia. W ten sposób osiągnięto efekt lasu ‘wlewającego się’ pomiędzy budynki. Zaprojektowano również zieleń niską  - trawy, byliny i roślinność płożącą. Ogródki wydzielono żywopłotami.

 

Fot. Tom Kurek

Architekturę budynków wyróżnia prostota i elegancja nawiązująca do tradycyjnej gdyńskiej zabudowy. Urozmaicona jest jednak nowoczesnymi detalami, jak przesuwne tafle szklane, dzięki którym możliwe jest prawie całkowite zamknięcie balkonu. Zwracają uwagę również tarasy dachowe z podwyższonymi balustradami szklanymi chroniącymi przed wiatrem.

 

Rys. Lokalizacja osiedla na planie Gdyni

Nagroda dla projektu Nowe Kolibki

Projekt zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych Nowe Kolibki, mieszczącego się Gdyni przy ulicy Bernadowskiej, otrzymał nagrodę III stopnia w kategorii „Budowa roku”. Wyróżnienie zostało przyznane przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa.

 

Inwestycja została doceniona również przez jury konkursu European Property Awards w kategorii Residential Development for Poland. Uzyskała tytuł AWARD WINNER 2019-2020.

Nowe Kolibki - dane inwestycji

Lokalizacja: Gdynia ul. Bernadowska
Wykonawca/Inwestor: Invest Komfort
Projekt architektoniczny: Roark Studio
Budynki i mieszkania: 19 budynków na 11 halach garażowych, 327 mieszkań
Łączna powierzchnia użytkowa: 23 300 m2
Liczba miejsc postojowych w halach garażowych: 433
Liczba miejsc postojowych zewnętrznych: 50
Kubatura łącznie: 104 400 m3 (w tym I etap: 16 680 m3)
Lata realizacji: 2017-2018 (etap I), obecnie (2019 r.) w budowie jest II etap

 

W pierwszym etapie powstały 3 budynki na dwóch halach garażowych. Znajdują się w nich 52 mieszkania, 65 miejsc postojowych podziemnych i 8 zewnętrznych.

 

Zobacz: Botanica Jelitkowo - urban jungle

 

 

 

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube