Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Nowoczesna szkoła w Wysokiej

03.01.2017

W Wysokiej pod Wrocławiem otwarto jeden z najnowocześniejszych w kraju obiektów dydaktyczno-wychowawczych. W kompleksie mieści się szkoła podstawowa, przedszkole, żłobek i świetlica.

Kilkadziesiąt klas przystosowanych dla 450 uczniów i 50 pracowników, sala gimnastyczna wyposażona w wysuwane trybuny dla 168 widzów i stołówka z zapleczem kuchennym. W obiekcie w gminie Kobierzyce znalazło się też miejsce dla przedszkola i żłobka dla 200 dzieci oraz 25 opiekunów, auli na 130 miejsc, a także świetlicy. Budynek ma dwie kondygnacje o łącznej powierzchni 10 tys. m2.

- Najważniejsze dla nas były dzieci. Nie chcieliśmy zatem stworzyć jednego, dużego kubaturowego budynku. Postanowiliśmy podzielić go na części, dzięki czemu przedszkolakom i uczniom młodszych klas łatwiej jest się zorientować, gdzie znajduje się przedszkole, klasa, stołówka czy sala gimnastyczna – mówi Monika Robaszko-Kowalska, architekt obiektu z Biura Architektonicznego Metropolis.

 

 

Największym wyzwaniem dla architektów było zawarcie wszystkich funkcji obiektu na ograniczonej działce. – Na dziedzińcu musieliśmy zaplanować boiska, bieżnie i place zabaw. Dodatkowo wszystkie te strefy są wydzielone w zależności od przystosowania do wieku dzieci. Zastosowaliśmy zamkniętą formę kwartałową, by oddzielić plac od hałasu zewnętrznego i ochronić mieszkańców okolicy przed hałasem dobiegającym ze szkoły. Ponadto układ ten daje bawiącym się dzieciom poczucie bezpieczeństwa – dodaje architekt.

Na szczególną uwagę zasługuje różnorodność kolorów zastosowanych w obiekcie. Na zewnątrz postawiono na łagodne odcienie, dzięki czemu budynek z powodzeniem wpisał się w klimat Wysokiej. We wnętrzu natomiast użyto żywych kolorów, innych dla każdej ze stref. Na parterze, w części żłobkowo-przedszkolnej zastosowano kolory żółty i niebieski, w części szkolnej na parterze – pomarańczowy, a na piętrze – zielony. Kolor nie tylko ułatwia nawigację, ale przede wszystkim pobudza wyobraźnię uczniów.

 

 

Oprócz walorów estetycznych niezwykle ważna dla komfortu przebywania uczniów i nauczycieli w szkole jest właściwa akustyka. W sali sportowej i w auli zastosowano odporne na uderzenia płyty ROCKFON® Samson™ o tkanej, białej powierzchni. Sufit ten jest przeznaczony do obiektów o dużej kubaturze, do prowadzenia zajęć sportowych. Skracając czas pogłosu przyczynia się do uzyskania optymalnych warunków akustycznych w tych wnętrzach. W salach dydaktycznych postawiono na płyty ROCKFON® Sonar® odporne na pojedyncze uderzenia, o wysokim pochłanianiu dźwięku i odbiciu światła.  Ciągi komunikacyjne wyróżniono intensywnymi kolorami. Do ścian dopasowano także sufity ROCKFON Color-all®.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube