Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Nowoczesna elewacja kompleksu naukowego TECHNOPOLIS

13.03.2015

Centrum Edukacyjno-Technologiczne to jeden w dwóch budynków tworzących innowacyjny kompleks naukowy Politechniki Wrocławskiej TECHNOPOLIS.

Międzyuczelniane Centrum Dydaktyczno-Technologiczne TECHNOPOLIS tworzą dwa nowoczesne budynki przeznaczone na potrzeby studentów i kadry Wydziału Elektroniki oraz Wydziału Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki Politechniki Wrocławskiej. Pierwszy z nich, tj. Centrum Edukacyjno-Technologiczne, funkcjonuje od 2012 r., zaś budowa drugiej części – Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych – została sfinalizowana w ubiegłym roku. Pod dachem pierwszego obiektu kryje się część naukowo-dydaktyczna oraz strefa laboratoryjna. Taki podział przestrzeni wewnątrz obiektu znajduje także odzwierciedlenie w wyglądzie elewacji: część dydaktyczna pokryta jest oryginalną ścianą kurtynową ze szkła profilowego Pilkington Profilit™, zaś fasada strefy laboratoryjnej jest tradycyjnie tynkowana na biało.

Projekt wrocławskiego Centrum Edukacyjno-Technologicznego został przygotowany i zrealizowany przez projektantów z Przedsiębiorstwa Konsultacyjno-Inżynieryjnego Predom. Aby spełnić przyjęte założenia, projektanci zdecydowali o wykorzystaniu szkła profilowego Pilkington Profilit™ Slim Line THS. Na jego powierzchni wytłoczony jest drobny wzór w postaci wąskich regularnych linii, który delikatnie rozprasza światło i nadaje przeszkleniu subtelny charakter.

 

 

Łącznie do realizacji Centrum Edukacyjno-Technologicznego wykorzystano 700 m² szkła profilowego Pilkington Profilit™ Slim Line THS, które zostało użyte na zewnętrzną ścianę kurtynową, jako tzw. „druga skóra”. Szklana powłoka pokrywa część elewacji centrum, w której znajduje się sala audytoryjna i seminaryjna, biura, pomieszczenia techniczne i klatka schodowa. W pomieszczeniach, gdzie studenci i kadra przebywają czasowo, podczas wykładów czy prezentacji, „druga skóra” zapewnia dostęp światła dziennego, umożliwiając koncentrację i pracę w ciszy.

Ten sam rodzaj szkła projektanci zastosowali do wykończenia należącej do kompleksu i sąsiadującej z budynkiem wiaty rowerowej, łącząc ją stylistycznie z budynkiem głównym i nadając całości spójny i jednolity charakter.

 

 

Szklana kurtyna w istotny sposób przyczynia się również do zwiększenia efektywności energetycznej obiektu. Wielkopowierzchniowe przeszklenie stanowi dodatkową warstwę izolacyjną, a jednocześnie ogranicza przepuszczalność energii słonecznej do wnętrz, chroniąc je przed nagrzewaniem i zmniejszając zużycie energii koniecznej do chłodzenia. Podwieszana na konstrukcji stalowej szklana fasada jest odsunięta 60 cm od ściany zewnętrznej i wentylowana grawitacyjnie – mówi Katarzyna Małycha z firmy Polring-Glas, która jest wykonawcą szklanej fasady.

Aby spełnić wymagania bezpieczeństwa w zakresie odporności przeszklenia na uderzenia i zwiększyć jego wytrzymałość mechaniczną, szkło Pilkington Profilit™ Slim Line THS zostało poddane procesowi hartowania. Dodatkowo, dla wyeliminowania ryzyka spontanicznego pękania, szkło profilowe poddano testowi wygrzewania cieplnego. W efekcie powstała bezpieczna i estetyczna fasada wyróżniająca część dydaktyczną kompleksu akademickiego.

Budowę całego kompleksu współfinansowano ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube