Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Biurowiec Vector+ z nowatorską architekturą

19.07.2019

Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli został zaprojektowany w oparciu o ekologiczne budownictwo i zieloną architekturę.

 

 

Biurowiec Vector+ został wybudowany pomiędzy stacją Kolei Mazowieckich Warszawa Koło, ulicą Obozową, Aleją Prymasa Tysiąclecia oraz Instytutem Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk. Budowa ekologicznego biurowca zakończyła się w maju br. Generalnym wykonawcą była firma budowlana Mal-Bud-1. Architektura Vector+ została podporządkowana zrównoważonemu budownictwu. Budynek ma certyfikat BREEAM za fazę projektową. Dzięki zielonej architekturze inwestor – firma Profbud zapewnia najemcom wiele innowacyjnych, energooszczędnych i ekologicznych rozwiązań.

– Faktem jest, że zielona architektura i zrównoważone budownictwo przynosi najemcom wiele korzyści, takich jak obniżone koszty operacyjne, zmniejszenie zużycia energii czy lepszą jakość powietrza wewnątrz budynku. 60% biurowców, które powstaną do 2021 r., będzie zielonych. To trend, w który wpisujemy się z Vectorem + – mówi Paweł Malinowski, prezes Zarządu Profbud.

Pracownia J.S.K Architekci wkomponowała obiekt w duże ciągi komunikacyjne, uwzględniając też ograniczenia wysokości z uwagi na bliską lokalizację lotniska Bemowo. W efekcie powstały dwie wieże o różnej wysokości, połączone przeszklonym łącznikiem, na dachu którego znajduje się ogólnodostępny taras dla najemców. Od strony centrum Warszawy znajduje się część 15-kondygnacyjna, a od alei Prymasa Tysiąclecia – 8-kondygnacyjna. Najwyższe kondygnacje wież zostały zwieńczone otwartymi attykami na pełnej wysokości pięter. W projekcie biurowca Vector+ użyto takich materiałów, jak kamień, szkło i stal.

 

 

Elewacja łącznika pokryta została semistrukturalną ścianą, wypełnioną zespolonym szkłem o najlepszym dostępnym na rynku współczynniku przepuszczania energii słonecznej. W wieżach znajduje się duża liczba okien na wysokość kondygnacji w celu właściwego doświetlenia pomieszczeń. Część osłoniono żaluzjami zewnętrznymi w celu ochrony pomieszczeń przed przegrzewaniem w upalne dni. Każdy pokój biurowy ma dostęp do okien uchylno-rozwiernych, połączonych kontaktronami z systemem BMS, który inteligentnie zarządza wentylacją, ogrzewaniem i chłodzeniem w całym budynku, dostosowując na bieżąco warunki klimatyczne w pomieszczeniach. Powiększono również grubość izolacji termicznej względem pierwotnych założeń projektowych do 15 cm, polepszając tym samym warunki energetyczne. Ze względu na otaczające budynek źródła hałasu komunikacyjnego, zastosowano przeszklenia o podwyższonych parametrach akustycznych.

Wnętrza biurowca Vector+ zostały zaprojektowane w nawiązaniu do architektury zewnętrznej, z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Ściany i sufit dwukondygnacyjnego, przeszklonego holu głównego ocieplone zostały listwami z drewna dębowego.

Osobnym elementem architektonicznym jest rzeźba przed głównym wejściem budynku.

 

Przeczytaj też: Zielone budynki w liczbach. Raport 2019

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube